KLEDING VERKOPEN OP DE IJHALLEN: MIJN ERVARING & TIPS

by - 18 november

Vandaag staat er een verslagje van de IJhallen op het menu. Zo heb ik gisteren, 17 november, mijn 'oude' kleding verkocht op de grootste vlooienmarkt van Europa. Hoe vond ik het? Heb ik veel verkocht en kan ik het jullie aanraden? Ik vertel hoe ik de markt heb ervaren en deel gelijk ook een aantal tips. 


WAAROM DE IJHALLEN?
Ik woon in Zwolle, dus de IJhallen zijn niet geheel om de hoek. Ik ben een keertje eerder geweest, een aantal jaren geleden. Toen ging ik met ongeveer 100 euro naar huis. Ik verkoop op dit moment eigenlijk al mijn kleren op mijn Marktplaats, maar hier gaat toch vaak wel redelijk wat tijd in zitten. Om deze reden lijk het mij een goed idee om gewoon nog een keer naar de IJhallen te gaan om mijn kleding te verkopen. We gingen vroeg en bepakt en bezakt de de deur uit. Volgens 9292 kon je ook met de bus, maar die hebben we niet kunnen vinden. Zo zijn we uiteindelijk vanaf Amsterdam Centraal met de pont naar het NDSM-werf gegaan. Dit duurt ongeveer een kwartiertje en dan is het nog een paar minuten lopen naar de hallen. Dit was goed te doen. 

MIJN KRAAM: WAT VERKOCHT IK?
Ik had een kraam van 4 meter, maar helaas geen hoekkraam. Die had ik een aantal jaren geleden wel en dat leek toch beter te werken. Ik verkocht van alles: van jassen en tassen tot boeken en jurkjes. Ik heb niks gelabeld, maar omdat we na een paar uur nog niet heel veel hadden verkocht, besloten we om een bak te maken met items van 2 euro. Dit leek ons wel een goede tactiek, maar dit maakte niet echt veel verschil. 

WELKE ITEMS DOEN HET GOED EN WELKE NIET?
Ik verkocht een aantal haarbanden en sjaaltjes voor 50 cent. Deze gingen eigenlijk vrij hard. Net als oorbellen en sieraden. De rest viel me eigenlijk best wel tegen. Misschien ligt het er ook wel aan dat het one size fits all-items zijn. Sommige mensen vinden dingen te duur, maar veel mensen keken wel wat rond maar leken alles oppervlakkig te scannen. Dit begrijp ik ook wel, want er staan zo'n 749 andere kraampjes. Ik had ook wat vintage items mee, zoals een blazer van Escada en een van Betty Barclay. Je kunt deze items wel verkopen, maar dan wel voor een prikkie. 5 euro is namelijk de hoofdprijs ben ik achter gekomen. Voor dat geld verkoop ik de items dan liever op Marktplaats. 

WAT WAS DE BUIT?
Die buit viel mij eigenlijk best tegen. Uiteindelijk heb ik 37,30 binnengehaald. Een stuk minder dan de vorige keer dus. Uiteindelijk zijn we rond een uur of 3 weggegaan omdat we aardig moe waren van het staan en het vrij rustig werd. Ik merkte ook wel dat er veel concurrentie was. Dit heeft ook met de lage prijzen te maken. Als jij iets verkoopt voor 3 euro en de buurvrouw voor 1 euro, dan kopen mensen toch eerder iets bij dat kraampje. 

TIPS VOOR DE IJHALLEN
Ik heb ook nog wel een aantal tips voor het verkopen van kleding op de IJhallen. Dingen waar ik achter ben gekomen of die ik zelf niet heb gedaan maar wel werken.
1. Kleed de kraam leuk aan. Leg een kleedje neer en versier de kraam met bijvoorbeeld roosjes of ballonnen.
2. Verwacht lage prijzen. De prijzen liggen een stuk lager dan op Marktplaats. Een mooie wollen trui die er nog als nieuw uitziet, krijg je waarschijnlijk verkocht voor 4 euro. Een t-shirtje verkoop je eerder voor 50 cent of 1 euro. Dat moet je maar kunnen. Ik heb best moeite met het wegdoen van kleding, en al helemaal als het ongedragen is en je er maar 50 cent voor krijgt. Ik doneer het dan eigenlijk nog liever aan het goede doel. Maar dit is natuurlijk persoonlijk.
3. Kleed je warm aan. Ik had een binnenkraam, maar er is daar geen verwarming. Het is dus best koud, vooral als je de hele dag stilstaat. Dikke sokken en een warme jas aan dus.
4. Kom mooi op tijd. Als je mooi op tijd wil zijn, moet je er rond half 8 zijn. Dit vond ik zelf iets te veel van het goede, dus ik was er om half 9 (dit in verband met reistijd). 
5. Neem papier, stiften, tape en een schaar mee. Dit is handig om prijzen aan te geven of een lijntje te spannen. Ook kledinghangers zijn handig.
6. Boek een hoekkraam. Dit werkt veel beter omdat de kraam veel meer opvalt en je dingen aan de zijkant kunt ophangen.

ZOU IK NOG EEN KEER GAAN?
Het was een gezellige dag, maar ik denk dat dit mijn laatste keer IJhallen was. Ik vind het moeilijk dat mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Daarnaast is het een aardig vermoeiende dag voor een best kleine opbrengst. Een binnenkraam van 4 meter kost 31 euro, dus dit moet je ook van de buit aftrekken. Uiteindelijk ging ik met een ongeveer even zware koffer weg. Er zijn ongetwijfeld mensen die flink wat verdienen, maar ik denk dat ik het toch maar bij Marktplaats hou. Mocht je benieuwd zijn wat ik daar verkoop, bekijk mijn account dan hier. 


You May Also Like

0 reacties