MIJN TIPS VOOR HET VINDEN VAN EEN EERSTE BAAN

by - 08 september

Ik hoor van veel mensen om mij heen hoe moeilijk het is om een plekje op de arbeidsmarkt te veroveren. Je bent net vers afgestudeerd en hebt misschien nog niet zo veel ervaring. Hoe ga je dan toch een geschikte job vinden? Mijn ervaring is dat werkgevers toch vaak op zoek zijn naar iemand met drie jaar werkervaring. Ik wil je graag helpen met wat tips.


Ik moest helaas stoppen met mijn pre-master en toen ben ik eerst bij Scotch & Soda gaan werken. Ik was best overrompeld door het feit dat ik mijn studie moest staken, dus ik was er op dat moment nog niet aan toe om gelijk fulltime te gaan werken. Omdat ik toch wel graag een studiegerelateerde baan wilde, ben ik op een gegeven moment begonnen met solliciteren. Ik moet eerlijk toegeven, dit vond ik best lastig. Zie je een leuke juniorfunctie staan, vragen ze alsnog om drie jaar ervaring. Toch heb ik best snel een leuke baan gevonden. Hoewel ik geen expert ben, kan ik wel mijn ervaringen met jullie delen.

GEWOON PROBEREN
In de vacature van mijn huidige functie stond ook dat ze op zoek waren naar iemand met 'enkele jaren ervaring'. Ik heb naast mijn studie wat redactiewerk gedaan en ik heb stage gelopen bij Marie Claire. Verder had ik niet echt werkervaring. Ik was immers net afgestudeerd. Mijn tip: probeer het gewoon, ook al vragen ze om wat meer ervaring. Ik zou niet snel solliciteren op een functie waar ze echt vragen om vijf jaar ervaring, maar twee of drie jaar moet wel kunnen. Laat ze zien wat je te bieden hebt.

WERK AAN JE (ONLINE) PORTFOLIO
Als je werkzoekend bent, is het belangrijk dat je op online vlak je zaken goed op orde hebt. Hou je LinkedIn-profiel up to date en hou eventueel een online portfolio bij. Dit is het perfecte moment om je hierop te storten. Je kunt laten zien wat je te bieden hebt en kunt werkgevers doorsturen naar een plek op het web zodat ze je iets beter leren kennen.

BLIJF DOORZETTEN
Bijna niemand heeft gelijk in één keer zijn of haar droomjob te pakken. Blijf doorzetten, ook al word je een paar keer afgewezen. Ik heb ook aardig wat brieven geschreven en kreeg in de meeste gevallen te horen dat 'mijn profiel toch niet helemaal aan de eisen voldeed'. Uiteindelijk komt het goed! Je moet alleen doorzetten en niet bij de pakken neerzitten.

DOE ERVARING OP
Kijk wat je nog kunt doen om ervaring op te doen. Misschien een leuke stage of wat klussen op vrijwillige basis? Je doet ervaring op, het is goed voor je netwerk en je hebt iets om aan je portfolio toe te voegen.

VAN AFWIJZINGEN LEER JE OOK
Hoe meer brieven je schrijft, hoe meer je het schrijven van een sollicitatiebrief in je vingers zult krijgen. Je zult zien dat het schrijven steeds soepeler gaat. Daarnaast is het ook best goed om een aantal keren op gesprek te gaan en uiteindelijk begin je wel een patroon te zien. Welke vragen ze bijvoorbeeld stellen en hoe kun je je daarop het beste op kunt voorbereiden.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben en ik wens jullie erg veel sollicitatiesucces toe! Vergeet niet dat je gelijk je droomfunctie hoeft te hebben. Ervaring opdoen is ook veel waard.

tags: tips voor het vinden van een eerste baan, sollicitatietips, junior, startersfunctie.

You May Also Like

0 reacties