ONTSPULLEN: WIE, WAT, WAAR & WAAROM?

by - 03 juni

Sinds ik vorig jaar uit Groningen ben vetrokken en toen nog twee kamers tot mijn beschikking had, ben ik flink gaan opruimen. Ik ben al zo'n drie jaar actief bezig met kleding verkopen op Marktplaats en mijn kledingcollectie is al flink uitgedund. Maar ik ben er nog niet. Ik ga verder met ontspullen.WAAROM? 
Zoals ik hierboven vertelde, ging ik verhuizen. Omdat het onmogelijk was om alles mee te nemen naar mijn kleinere kamer, moest ik keuzes maken. Ook liet ik mijn studentenleven achter me en dat betekende voor mij ook dat ik afscheid kon nemen van veel spullen. Lelijke pannen en half gesmolten keukengerei heb ik niet meegenomen. Als ik straks weer uit huis ga, dan wil ik investeren in spullen van iets meer kwaliteit. Daarnaast heb ik zo veel spullen die me niet gelukkig maken of in de weg staan. Omdat ik er niks mee doe, maken al die spullen me onrustig. Ontspullen en opruimen maakt mij een stuk rustiger.

INSPIRATIE
Ik heb veel aan video's op YouTube. Vooral de kastopruiming video's van bijvoorbeeld Yara Michels en de serie 'Mini my life' van &C zorgen dat ik zin krijg om op te ruimen. Soms heb je even dat ene zetje nodig en die video's krijgen dat bij mij voor elkaar. In Mini my life gaan Nicole Huisman en Nina Pierson ook ontspullen en in gesprek met bijvoorbeeld therapeuten. Ik vond het in ieder geval interessant. 

Dan hebben we ook nog opruimguru Marie Kondo. Haar boek heb ik nog nooit gelezen omdat ik het op dit moment goed zelf af kan, maar misschien dat ik daar binnenkort nog wel verandering in breng. Zo stelt Marie bijvoorbeeld dat je items per categorie uitzoekt en alles bij elkaar legt. Vervolgens ga je selecteren welke items je uit welke categorie wilt houden. Ik doe dit met kleding anders, dan kijk ik gewoon wat ik leuk vind en wat ik nog veel draag.

WAAR GAAN DE SPULLEN HEEN?
Ik gooi heus niet alles weg. Daarnaast duurt het allemaal best een tijdje voordat ik alles heb opgeruimd. Ik doe het in etappes omdat ik soms na een tijdje weer in mijn kledingkast duik en dan weer wat tegenkom wat ik niet draag. Dat zet ik dan weer op Marktplaats. Kleding verkoop ik of geef ik aan mijn mams, of gaat naar de kringloop. Versleten items doe ik in de kledingbak zodat ze de lappen kunnen hergebruiken. Hetzelfde geldt voor prullaria. Als iemand er nog behoefte aan kan hebben, breng ik het naar de kringloop. Is het troep, dan gaat het gewoon weg.EN GEEFT HET RUST?
Daar kan ik kort over zijn: ja. Ik heb mijn kledingcollectie al flink ingedamd en ik koop ook veel minder. Ik denk goed na over aankopen en doe een stuk minder impulsaankopen. Wanneer ik wel zwicht voor iets, laat ik de kaartjes er nog even aan en bewaar ik de bon. Zo heb ik laatst besloten om een broek en cameralens toch weer terug te brengen. Soms heb je behoeAfte aan een koopmoment, maar als je het eenmaal hebt dan is het gelukkige gevoel van dat item een beetje weg. Dan is het meest gelukkige moment dat je bij het item hebt, op het moment dat je het aanschaft. 

Wat voor mij ook helpt, is om bepaalde items een tijdje na te denken. Ik schrijf dan in mijn Wunderlist wat ik wil hebben en na een tijdje bekijk ik dat lijstje dan weer. Soms staan er dan ook dingen in die ik nu helemaal niet meer hoef te hebben. Laatst heb ik een witte flared pantalon bij Zara gezien en deze bleef maar in mijn hoofd spoken. Iedere keer kwam ik er weer bij terug. Uiteindelijk heb ik hem dan ook gekocht, maar dat heb ik weloverwogen gedaan.

Ik ben er gewoon achter dat massaal inslaan bij bijvoorbeeld Primark niet echt meer iets voor mij is. Ieder zo z'n ding natuurlijk, maar die spullen maken mij vaak niet blij. De prijs moet voor mij geen reden meer zijn voor aanschaf. Ik koop nu bijvoorbeeld liever een kandelaar van 45 euro die in fantastisch vind dan 10 spullen van 4,50 die het net niet zijn. Ik ben er trouwens nog lang niet. Ik heb nog een hele wasmand vol met kledingstukken die wachten op een nieuwe eigenaar. Maar geduld is een schone zaak zou mijn broertje dan zeggen. 

tags: ontspullen, opruimen, Marie kondo, kleding verkopen marktplaats, tips. 

You May Also Like

0 reacties