CONCREET MAKEN WAT JE LATER WILT DOEN

by - 27 januari

Op dit moment ben ik nog aan het studeren (pre-master Communicatie- en Informatiewetenschappen), maar toen ik twee weken geleden mijn tentamen maakte en dacht dat ik hem wel eens niet kon halen, begon ik toch maar eens goed na te denken wat ik eigenlijk zou gaan doen als ik noodgedwongen met m'n studie zou moeten stoppen. Voor wie het niet weet: ik moet nog twee vakken én mijn scriptie schrijven voordat ik mijn pre-master heb behaald. De vakken zijn inmiddels in de spreekwoordelijke pocket en in februari begin ik met mijn scriptie.Maar hoe pak je dat nou aan? Concreet maken wat je nou eigen wilt worden 'later'. Dat later komt namelijk toch wat dichterbij nu. Soms is het ook erg lastig om te bepalen waar je nou écht vrolijk van wordt, maar er zijn gelukkig wel een paar handvatten te vinden die kunnen bijdragen aan een duidelijker beeld.

BEDENK WAT JE HET LEUKST VINDT OM TE DOEN
Mijn droombaan? Werken bij een website of tijdschrift en zowel schrijven als fotograferen en content creëren. Het creatieve totaalpakket eigenlijk. Om deze reden heb ik ook een blog. Voor de lol natuurlijk, maar ook voor de ervaring. Je leert ontzettend veel en je kunt aantonen dat je schrijfervaring hebt. Als ik geen blog had, was ik denk ik bij mijn stage veel minder makkelijk binnengekomen (of helemaal niet). Daarnaast vind ik foodstyling en -fotografie ook erg leuk en om die reden heb ik dit thema ook aan mijn portfolio toegevoegd. Ik wil hier mee gaan doen en laten zien wat mijn stijl is. Samengevat: Wat vind je leuk? Hoe zou je daar het beste kunnen komen? Ga alvast bezig op dat vlak zodat je ervaring opdoet en alvast leert.

TESTJES
In de oriëntatiefase kun je wellicht ook iets meer over jezelf leren door middel van het maken van online testjes, zoals beroepskeuzetestjes of persoonlijkheidstesten. Wellicht krijg je op deze manier nieuwe inzichten. Op het wereldwijde web staan ontelbaar veel gratis testjes. Proberen kan in ieder geval altijd.

VRAAG ANDEREN WAT JOUW STERKE PUNTEN ZIJN
Je eigen sterke punten zijn soms moeilijk in te schatten. We willen immers niet arrogant overkomen en soms blijkt het dat we goed zijn in zaken waarvan we het niet eens door hebben. Vraag je vader, moeder, oma of vrienden wat jou typeert en wat jouw sterke punten zijn. Leuk en zeker ook handig om te weten. Deze vraag krijg je gegarandeerd ook toegeworpen tijdens een sollicitatiegesprek, dus dit is een goed punt om eens over na te denken.

CHECK VACATURES DIE JE INTERESSANT LIJKEN
Weet je al een beetje welke richting je op wilt? Good job! Ik bekijk wel eens interessante vacatures om te zien wat de functie-eisen zijn. Op deze manier kun je kijken of je in het plaatje past en waar je eventueel nog aan moet werken.

AAN DE SLAG
Als je een beetje helder hebt wat je later wilt gaan doen, zou je een soortgelijke stage kunnen regelen. Als dit niet binnen je opleiding past, kun je ook altijd kijken naar een zomerstage. Op deze manier leer je super veel en kom je er achter of de job iets voor jou is. Zo ben ik er tijdens mijn stage als online redacteur bij Marie Claire achtergekomen dat dit inderdaad iets is wat ik later wil gaan doen.

Vergeet ook niet dat het niet erg is als je nog zoekende bent. Dat is ook logisch, want er zijn zo onwijs veel opties en we willen natuurlijk wel de juiste keuze maken. Als laatste tip wil ik meegeven: ga lekker op onderzoek uit en als je nog niet weet wat je later wilt doen, geen stress. Het komt vanzelf. Succes!

You May Also Like

0 reacties