4 TIPS OM DIE TENTAMENPERIODE DOOR TE KOMEN

by - 25 maart

Mijn minst favoriete periode van het jaar is weer aangebroken: de tentamenperiode. Hoewel tentamens niet het einde van de wereld zijn vind ik het altijd een extreem saaie tijd. De koffiepauzes zijn de lichtpuntjes van de dag en het gevoel van lichtelijke stress ben ik liever kwijt dan rijk. Toch zijn er wel een aantal zaakjes waardoor de die tentamenperiode iets dragelijker maakt.1. Maak studeren leuk(er)
Ik studeer voornamelijk thuis, maar als ik in de UB zit vind ik het gezellig om met mensen te gaan. Je bent er dan toch en moet dan wel iets doen en je kunt gezellig samen pauze houden. Vooral die pauzes slepen me de dag door. Als ik alleen thuis zit, zorg ik voor een rustgevend kopje thee en steek ik gezellig kaarsjes aan. Leuker maken kan zelfs door nieuwe pennen of markeerstiften in fijne kleurtjes te kopen (ik ben nogal visueel ingesteld en kladder vaak van alles naast mijn samenvattingen). Goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen.

2. Plan genoeg pauzes in
Pauzes inlassen voelt in mijn geval vaak als SOGgen, maar ik merk dat ik beter regelmatig pauze kan houden dan dat ik vaak te lang doorga en dan zéér regelmatig op mijn telefoon kijk om die o-zo belangrijke Facebook updates te bekijken. Je mag jezelf best belonen met een fijne pauze, zo doe ik dat met een afleveringetje Gossip Girl.

3. Plan leuke dingen na de tentamens
Ik voel me altijd een beetje sociaal-gestorven tijdens mijn tentamenperiode, al is dat nu wat minder omdat ik al mijn vriendinnen en studiegenoten in hetzelfde schuitje zitten. Na de tentamens staan er vaak al genoeg leuke dingen op de planning, zoals na het laatste tentamen de stad in. Dit spreken we vaak voor de tentamens af en het is een beetje mijn drive, omdat ik er zo naar uitkijk. Eerst nog even knallen en mezelf dan belonen met een leuk feestje.

4. Ontdek welke manier van studeren voor jou werkt
De een vat graag samen en de ander onthoud alles al alleen door te lezen. Ik val meer in de eerste categorie. Mijn manier van studeren is vaak als volgt: samenvatten, samenvatting leren, belangrijke punten samenvatten (dus een enorm korte samenvatting) en vervolgens deze dingen leren. Ik onthoud veel meer als ik dingen opschrijf. Daarnaast zoek ik altijd op het internet naar bruikbare samenvattingen omdat daar soms weer andere zaken in staan dan in die van moi. Ik zet sinds dit collegejaar mijn samenvattingen op Stuvia en ik heb er al zeker 60 euro aan verdient, dus dat zorgt ook wel voor motivatie om die samenvatting gewoon af te maken.

Mocht je nog tentamens hebben, good luck!

You May Also Like

0 reacties