ZO VIND JE DE BESTE/LEUKSTE/TOFSTE STAGE

by - 04 februari

Terwijl ik dit artikel tik, ben ik bijna klaar met mijn stage. Morgen is mijn laatste dagje en dat voelt best gek. 6 maanden ben ik online redacteur bij het tijdschrift Marie Claire geweest. Of nouja, nog steeds. Ik heb stagelopen als best vermoeiend ervaren, maar het is ook ontzettend leerzaam. Wanneer ik vertel dat ik bij Marie Claire zit, vinden mensen dat vaak gaaf en vragen ze hoe ik daar ben gekomen. In dit artikel wil ik jullie mijn tips delen zodat jullie ook een toffe stage kunnen vinden.


1. Solliciteren, solliciteren, solliciteren
Soms moet je zelf initiatief nemen en gewoon een mailtje sturen met de vraag of ze iemand zoeken, want niet overal staat een vacature online. Verder moet je je niet uit het veld laten slaan als je ergens afgewezen wordt. Ik heb uiteindelijk bij best veel bladen gesolliciteerd en ben voor alles op gesprek gevraagd, dus toen kwam ik er achter dat mijn brief en motivatie blijkbaar wel goed waren.

2. Solliciteer op een unieke manier
En daarmee bedoel ik: zorg ervoor dat je CV en motivatiebrief eruit springen. Ik heb mijn CV in Photoshop gemaakt zodat hij er anders uitziet dan de standaard varianten. Let er wel op dat het leesbaar en overzichtelijk blijft, anders haken ze alsnog af.

3. Zorg dat je CV up to date is
Omdat ik aan kon tonen dat ik schrijfervaring had en een eigen blog beheerde, ben ik grotendeels aangenomen bij Marie Claire. Mijn blogje is niet erg groot, maar toch spreekt het veel bedrijven aan (een blog in het algemeen). Je kunt laten zien wie je bent en dat je een hobby hebt waar je al een aantal jaren enthousiast mee bezig bent. helpt ook wel mee.

4. Ga er voor!
Natuurlijk waren er ook mensen die riepen dat een stage bij een tijdschrift behoorlijk hoog gegrepen is. En dat klopt ergens ook wel, maar wie niet waagt wie niet wint. Een stage is belangrijk, want je kunt er erg veel leren en er de juiste contacten opdoen. Soms moet je er ook iets voor over hebben. Zo heb ik Groningen verruild voor Leiden en werd mijn vertrouwde leventje een tikkeltje anders. Toch denk ik dat het belangrijk is om een stage te zoeken die past bij het werkveld waarin jij verder wilt.

5. Blijf jezelf
Natuurlijk altijd belangrijk, maar ook bij het zoeken van een stage. Als je jezelf heel anders voordoet en je wordt aangenomen, dan komen ze toch wel achter hoe jij echt bent.

6. Neem werk mee
Als je eenmaal op gesprek wordt gevraagd, kun je een mapje meenemen met eigen werk. Voor mijn studie heb ik bijvoorbeeld een eigen tijdschrift gemaakt en een aantal andere opdrachten. Op deze manier kun je laten zien wat je kwaliteiten zijn. Dit heeft bij mij best wel geholpen. Daarnaast moet je niet bang zijn om hier uit jezelf over te beginnen.

Zo, dat waren een aantal van mijn tips. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en het leuk vonden om te lezen. Mochten er vragen zijn, stel ze gerust. Ik ben natuurlijk geen expert, maar ik kan wel mijn ervaringen delen.

You May Also Like

0 reacties