Mijn tips voor meer zelfvertrouwen

by - 06 februari

In groep 5 was ik extreem verlegen. In het openbaar praten? Dacht het niet. Tijdens het kringgesprek vertellen hoe m'n weekend was? No, thanks. Een spreekbeurt houden ging wel (omdat het moest), maar ging dan wel gepaard met buikpijn. Inmiddels sta ik bij mensen die me goed kennen best bekend als kwebbelkous en staan sommigen er zelfs versteld van als ik vertel dat ik vroeger zo was. Er zijn een aantal dingen die ik heb geleerd waardoor ik mijn onzekere kant achter me heb kunnen laten. Deze trucjes wil ik graag met jullie delen, omdat jullie er misschien ook iets aan hebben. Ik zit nu veel lekkerder in m’n vel en dat kan ik natuurlijk iedereen aanraden (want alles is daardoor veel leuker!).

1. Laat je niet afremmen door anderen
In groep 5 kreeg ik te horen dat mijn motoriek slecht was en dat ik een tikkeltje op Quasimodo leek (ja, die uit de Notre Dame). Dat doet iets met een kind en dat ik het nog steeds weet, zegt wel genoeg. Toch heb ik me er nooit erg veel van aangetrokken. En moet je me nu eens zien: ik studeer Communicatie. Dus met die motoriek is het dus best goed gekomen.

2. Ga iets doen wat je eng (en leuk) vindt
Zelf was ik dol op het opvoeren van toneelstukjes, maar dan gewoon thuis. Totdat mijn moeder op het idee kwam om mij op toneelles te doen. Iets wat ik zelf erg leuk vond, maar ook spannend. Er waren natuurlijk allemaal onbekende kinderen en je laat jezelf van een best kwetsbare kant zien. Uiteindelijk was ik er helemaal op m'n plek en bloeide ik op. Het toneelspelen gaf me zelfvertrouwen omdat je opeens in de spotlights staat. Uiteindelijk ben ik er mee gestopt toen ik op de middelbare school zat. Ik vond de groep minder leuk geworden en had er niet zoveel tijd meer voor, maar ik heb er enorm veel van geleerd.

3. Stop met vergelijken
Vergelijken is iets waardoor ik me nooit beter heb gevoeld. Ik dacht wel eens: het kan slechter, maar ook beter. En natuurlijk wil je jezelf van je beste kant laten zien, maar het moet wel haalbaar zijn. Zo weet ik dat een maatje 34 er voor mij niet in zit omdat dit gewoon niet mijn bouw is. Ik ben gestopt met het vergelijken van mezelf met anderen en dat heeft me een stuk zelfverzekerder gemaakt. Je bent uniek en dat is juist zo leuk aan iedereen. 

4. Benadruk je positieve kanten
Iedereen heeft zo zijn mooie kanten, al geloofde ik dat niet. Dan keek ik naar mijn spiegelbeeld en dacht ik: “waar dan?” Hoewel ik qua uiterlijk ook wel veranderd ben, zie ik nu ook mijn mooiere kanten. Benadruk deze punten. Dus heb je mooie benen? Show ze!

5. Maak plezier
Girls just wanna have fun... Doe waar je lol in hebt en laat zien dat je het naar je zin hebt, want mensen die geluk en plezier uitstralen zijn sowieso al mooi. Een lach is een mooi accessoire en maakt iedere look af. Daar kan niks tegenop.


You May Also Like

0 reacties