AARDEN IN EEN NIEUWE STAD: ZO DOE JE DAT

by - 30 januari

Ik weet nog wel hoe ik me voelde toen ik vijf jaar geleden het huis van mijn ouders verruilde voor een plekje op mezelf in de studentenstad Groningen. Inmiddels zijn we jaren verder en kan ik misschien wat tips geven waar je iets aan hebt als jij ook van plan bent om je oude vertrouwde omgeving te verruilen voor een kamer in een nieuwe en vreemde stad.

1. De zoektocht naar een kamer met leuke huisgenootjes
Hoe je een leuke studentenkamer vind, daar schreef ik al eens een artikel over. Je leest 'm hier.  Als je in een nieuwe stad terechtkomt, is het fijn als je leuke huisgenootjes hebt die je een beetje wegwijs kunnen maken in de stad. Zij kennen de stad al en hebben wellicht al gedeald met eventuele kwesties, zoals: hoe gaat het er in de UB aan toe en waar is het uitgaan het leukst?

2. Studiemaatjes vinden
Dit gaat op het hbo misschien iets makkelijker dan op de universiteit, omdat je op het hbo echt klassen hebt. Ik had op het hbo hele leuke meisjes in de klas waar ik in mijn eerste jaar veel mee uitging. Nu ik op de universiteit zit heb ik ook veel contact met mijn studiegenootjes, maar wij zitten in een speciale pré-mastergroep waardoor je sneller contact met elkaar legt. Wees niet bang om nieuwe mensen aan te spreken of gewoon naast iemand te gaan zitten die je niet kent. Vaak zitten veel mensen in hetzelfde schuitje.


3. Ga bij een studentenvereniging
Niet iedereen is groot fan van studentenverenigingen, maar ik ben zelf wel lid en ik denk dat het destijds een van de beste keuzes is geweest die ik ooit heb gemaakt. Je club wordt een hele hechte groep vriendinnen en ik weet zeker dat ik mijn clubgenootjes later ook nog spreek. Je leert in één klap heel veel nieuwe mensen kennen en dat is natuurlijk perfect als je in een nieuwe stad terechtkomt. Mocht je het niet zo hebben met de traditionele verenigingen, dan zijn er ook nog genoeg andere opties. Neem zelf eens een kijkje en ga niet gelijk af op alle voordelen. 

4. Studie- en sportverenigingen zijn ook leuk
Nu zit ik zelf niet bij een studie- of sportvereniging, maar ik weet wel van veel mensen om mij heen dat dit ook heel erg leuk kan zijn. Zo zijn er in Groningen ontzettend veel sportverenigingen voor bijvoorbeeld hockey (heb ik in mijn eerste jaar wel gedaan), roeien, volleybal en zelfs lacrosse. Bij teamsporten leer je natuurlijk ook erg veel mensen kennen. Het leuke aan studieverenigingen is dat zij allerlei activiteiten zoals borrels om de studie heen plannen. Leer je gelijk leuke mensen kennen die dezelfde studie volgen.

Wat mijn ervaring is dat je de stad vanzelf goed leert kennen. Dit gaat veel sneller dan je eigenlijk denkt. Als je eenmaal op je plek bent, dan is het op jezelf wonen heel erg leuk.

Hoe heb jij dit proces ervaren?

You May Also Like

0 reacties