Kleding verkopen op de IJhallen: top of flop?

by - 02 februari

Gisteren was het zover: ik huurde met een vriendin een kraam op de IJhallen. Hoe beviel het? En misschien nog wel belangrijker: zou ik het nog eens doen? Ik vertel het je.


Mijn wekker ging om 5.35 en daar doe je mij écht geen plezier mee. Uiteindelijk kon ik ook niet in slaap komen, waardoor ik wel een beetje moe wakker werd. Ik had een koffer vol en een paar tassen. Daar zaten vooral kleren en schoenen in. Ook had ik een aantal zonnebril en een ketting. Ik koos voor de IJhallen omdat het verkopen via Marktplaats vaak erg lang duurt (het hele proces) en het schiet gewoon niet echt op. Op deze manier kon ik lekker opruimen.

Wat mij gelijk opviel, was dat er veel mannen en jongens waren die om sportschoenen en mobieltjes vroegen. Maar die had ik niet. Ik was aan het wachten op mijn vriendinnetje met wie ik de kraam huurde en lette op de spullen. Vervolgens werd er al in de tassen gegraaid terwijl ik nog niets had uitgestald. Dat vind ik zelf niet zo netjes.

Ik had een kleedje meegenomen om over de kraam heen te leggen. Dit kan ik wel aanraden, want het ziet er een stuk netter uit en later zag ik dat op de planken veel vogelpoep zat. Daar leg je dan liever niet je kleding op. 

Ik wist dat je niet zo hoog kunt inzetten, maar ik verbaasde me er wel echt over hoe weinig sommige mensen willen geven. Twee euro is al mega veel. Ik had een paar mooie schoenen van echt leer en toen ik daar 4 euro voor vroeg, werd ik uitgelachen. Dat waren wel bepaald soort mensen. De meisjes van mijn leeftijd of meisjes met hun moeder vond ik een stuk leuker. Toch blijft het wel een sport om een acceptabel bedrag voor je items te krijgen. Ik denk dat je voor shirtjes ongeveer 2 euro moet rekenen. Een paar nieuwe suède hakken heb ik kunnen verkopen voor 7,50. 

Op een gegeven moment kwam er ook een hele familie op mijn kraam af. Ik stond toen net even alleen en het werd me toch een chaos. Alles werd overhoop getrokken en gepakt. Vervolgens (omdat alles te duur was) werd alles terug gesmeten. Je bent dus de hele dag wel bezig met opvouwen en dergelijke. Dat vond ik aan de ene kant wel prettig omdat je dan bezig blijft, maar met die familie vond ik het echt niet prettig. Ik dacht echt: doe eens rustig. Geld bewaarde ik in een schoudertasje en mijn telefoon had ik in mijn zak. Er schijnt veel gejat te worden: zowel portemonnees als spullen. Goed blijven opletten dus.

Uiteindelijk heb ik sommige items met een beetje pijn in 't hart weggedaan, maar ik heb wel lekker opgeruimd. Ik heb zo'n 110 euro opgehaald en ben teruggekomen met een volle koffer en één tas. Toch denk ik dat als je mooie en wat duurdere items hebt, dat Marktplaats een betere optie is. Je krijgt er namelijk echt weinig voor en ik vond dat bij sommige items best jammer waardoor ik heb besloten om ze toch weer mee naar huis te nemen. Schoenen verkochten bij mij wat minder, omdat ik maat 40/41 heb. Ik had ook een paar schoenen in maat 42 en deze ben ik wel kwijtgeraakt, grappig genoeg. Wij hadden een hoekkraam, maar ik betwijfel of dit zoveel beter is. Volgens mij viel dat wel mee.

Tips
- Neem touw en een schaar mee. Je kunt voor 2 euro een balk huren die je boven op je kraam plaatst om kleding aan te hangen. Wij hebben het met touw gedaan en uiteindelijk heb ik er niks aan opgehangen. Ik vond de zijkant van de kraam wel handig en daar heb ik jurken en jasjes opgehangen.
- Vouw alles netjes op. Meisjes naast ons hadden alles op een berg gegooid en mensen hebben vaak geen zin om daar bij te kijken.
- Zorg voor genoeg wisselgeld. Mensen willen vaak betalen met 50 euro, maar dat heb ik afgeslagen omdat ik dan geen wisselgeld meer had. Denk daar over na. Vooral munten van 1 en 2 euro zijn handig.
- Ik heb mijn items niet voorzien van een prijskaartje omdat men graag wil onderhandelen. Prijskaartjes kunnen afschrikken.
- Laat je niet op de kast jagen door sommige mensen. Ik heb ook zeker wel vijf keer gehoord dat ik enorme voeten had. "Wat een reusachtige voeten heb jij zeg!" zijn dingen die regelmatig voorbij kwamen. Sommige mensen zijn ook best asociaal. Blijf ook bij je standpunt als ze door blijven zeuren over een bepaald item.
- Neem stoelen mee. Wij zouden daar stoelen huren, maar uiteindelijk konden we niet vinden waar dat nou kon. Uiteindelijk hebben we dus de hele dag moeten staan. 
- Neem eten en drinken mee. Je kunt daar ook wel eten halen, maar daar ben ik nooit zo'n fan van. De wc kost trouwens 35 cent.

Zou ik het nog eens doen?
Misschien wil ik nog wel een keer verkopen op een rommelmarkt bij mij in de buurt, maar tegen de IJhallen zeg ik toch nee. Al met al is het veel geregel en kost het best veel moeite, wat me eigenlijk niet waard is. Zo had mijn vriendinnetje maar 50 euro en dan heb je eigenlijk net de onkosten eruit. Het begint om 9.00 en eindigt om 16.30, dus het is best vermoeiend. Al vond ik wel dat de tijd redelijk snel ging. Ik zou eerder naar de IJhallen gaan om kleding te kopen, in plaats van te verkopen. Dit omdat alles zo goedkoop is. Verder ruimt het wel lekker op, maar je moet gewoon niet te veel van de opbrengsten verwachten.

tags: kleding verkopen, tips, hoe kleding verkopen, ijhallen, ervaringen, hoe verkoop je kleding op internet.

You May Also Like

0 reacties