WAAROM VEEL KLEDING HEBBEN TOCH NIET ZO FANTASTISCH IS

by - 11 maart

Een aantal jaren geleden droomde ik van het hebben van zo veel mogelijk kleding. Ik heb vier kledingrekjes aan de muur en nog een kast en ik zag het helemaal voor me dat alles vol hing met kleding, keurig op kleur gesorteerd. Nu ik dat eenmaal heb, kom ik er achter dat het toch niet zo ideaal is. 


Destijds kocht ik ook veel kleding bij Primark en omdat de prijzen daar zo laag liggen, liet ik me vaak verleiden door items. "Oh, deze acht euro kan er ook nog wel bij" dacht ik dan. Vervolgens kwam ik er na een tijdje achter dat al die goedkopere items ongedragen in mijn kast bleven hangen. Dan is die acht euro in een keer toch best veel geld. Daar komt dan nog bij dat de kwaliteit niet top is en de werkomstandigheden in de fabrieken waar de kleding wordt gemaakt ook niet al te best is. Uiteindelijk heb ik er van geleerd en koop ik eigenlijk nooit meer iets bij Primark. Uiteindelijk draag ik het vaak toch niet.

WAT MAAKT ME DAN ONGELUKKIG?
Ongelukkig is misschien een beetje zwaar uitgedrukt, maar het hebben van veel kleding maakt me onrustig. Daar komt bij dat ik ongeveer 1/5e van de items draag en ik het dus enorm zonde vind van die kledingstukken waar amper naar om wordt gekeken. Als ik er naar kijk dan voel ik me soms rot omdat ik dan zie hoeveel geld ik uit heb gegeven aan kleren. Ik heb ook wel eens iets gekocht omdat ik dacht dat het leuk zou zijn voor op Instagram. Nu ik veel minder bezig ben met Insta heb ik dat ook mooi laten varen. Ik woon nu weer even bij mijn ouders, maar ik heb wel het doel om binnenkort (als ik een nieuwe baan heb) weer uit huis te gaan. Ik wil dan leuke meubels kunnen kopen voor mijn nieuwe huisje en daar steek ik dan liever geld in. Verder heb ik vorige week een nieuwe Macbook Pro gekocht en dit zijn toch iets nuttigere uitgaven.

LEVEN BETEREN?
Op dit moment heb ik mijn kledingverzameling flink uitgedund. Zo ben ik een keer naar de IJhallen geweest, verkoop ik redelijk veel op Marktplaats, bracht ik zakken vol naar de kringloop en heb ik ook nog wat items aan de kledingbak gedoneerd. Dit geeft mij dan weer een beter gevoel omdat ik er a. iemand anders blij mee maak, b. lekker kan opruimen en c. er soms ook nog iets aan verdien. Daarnaast koop ik nu ook een stuk minder. Ik denk goed na of ik het echt nodig heb (vaak is dit niet het geval) en of ik het echt ga dragen. Ook betaal ik nu liever iets meer voor items die van goede kwaliteit zijn en die ik echt graag wil hebben. Omdat ik er vanwege de prijs beter over nadenk, doe ik minder impulsaankopen en dus ook minder miskopen. 

HELP JIJ MIJ AAN EEN NOG MINDER VOLLE KAST?
Mijn missie van minder kleding hebben gaat nog steeds door. Mocht jij je totaal niet herkennen in mijn verhaal en je garderobe juist uit willen breiden? Neem dan eens een kijkje op mijn Marktplaats-account mocht je dat leuk vinden. Klik dan hier. Oh, ik verkoop ook het jackie dat ik draag op de openingsfoto. Alleen gedragen voor die foto eigenlijk, toch zonde.

Tot zo ver mijn epistel. Wat ik dus wil zeggen: veel kleding maakt niet gelukkig. In mijn geval in ieder geval niet. Vaak heb je tijdens het moment van aanschaf een gelukzalig gevoel, maar na het kopen bereik je dit blije gevoel bijna niet meer. Iedereen moet lekker kopen waar hij of zij zin in heeft, maar ik ga mijn portemonnee wat minder trekken als het om kleding gaat.

You May Also Like

0 reacties