GEFAALD? ZO BLIJF JE POSITIEF DENKEN

by - 16 april

Het is bijna twee weken geleden dat ik te horen heb gekregen dat ik moet stoppen met de pre-master Communicatie- en Informatiewetenschappen. Natuurlijk baal ik dat ik het niet heb kunnen en mogen afronden, maar ik bekijk het nu van de positieve kant en nu kan ik er heel goed mee dealen.Mensen vragen me of ik het helemaal niet k*t vind en hoe ik zo positief kan blijven. Normaal vind ik
dit ook best moeilijk omdat ik in mijn ogen toch gefaald heb, maar nu kan ik het goed relativeren. Misschien heb jij iets soortgelijks meegemaakt en kunnen deze tips je iets helpen.

HET IS NIET HET EINDE VAN DE WERELD
Het is natuurlijk ontzettend balen, maar niet het einde van de wereld. Ik heb al een hbo-diploma, dus dit was een leuk extra'tje geweest maar het wetenschappelijke gebeuren is niet echt iets voor mij dus ik hoef hier later ook geen werk in. Ik zag het meer een beetje als hogerop komen. 

KIJK NAAR WAT JE WEL HEBT BEREIKT
Toen ik het net hoorde dat ik niet verder mocht met mijn scriptie en de pre-master dus niet meer zou kunnen halen, baalde ik enorm. Ik dacht dat ik twee jaar had weggegooid en dat het halen van de 10 vakken ook voor niets zou zijn geweest. Tuurlijk heb ik er van geleerd, maar daar koop je niet echt iets voor. Ik wilde een bewijsje. Toen een vriendin tipte dat ik een cijferlijst moest aanvragen, heb ik dat gelijk gedaan. Inmiddels heb ik een gecertificeerde cijferlijst van de tien vakken die ik wel heb behaald, dus ik heb nu een bewijsje dat ik wél iets heb bereikt. Hierdoor zie ik in dat ik naast mijn hbo nog wat extra vakken aan de universiteit heb gevolgd en dat dit mijn CV toch wel een boost geeft. Focus je op wat je wel hebt gehaald in plaats van op wat niet.

JE HEBT HET IN IEDER GEVAL GEPROBEERD
Als ik na mijn hbo direct was gaan werken, had ik altijd zoiets gehad van "wat als...". Ik ben altijd een grote voorstander geweest van alles gewoon proberen zodat ik in ieder geval geen spijt krijg van wat ik niet heb gedaan. Nu weet ik dat het uiteindelijk toch niet helemaal mijn ding was (het onderzoek doen) én dat ik toch echt meer vakken heb gehaald dan ik in eerste instantie dacht voordat ik er aan begon. Het is gelukkig geen totaal fiasco geworden.

BEKIJK DE VOORDELEN
Omdat ik geen stufi meer krijg en niet meer kan bijlenen, heb ik geld gespaard zodat ik het collegegeld van volgend jaar kon betalen. Dit hoeft dus niet meer, dus heb ik een spaarpotje. Ik heb nog geen rijbewijs, dus misschien ga ik dat er van betalen of hou ik het potje voor als ik straks weer op mezelf ga wonen (in juli verhuis ik weer naar het huis van mijn ouders). 

GUN JEZELF RUST OM HET TE VERWERKEN
Mensen vragen me wat ik nu ga doen. Dit vind ik soms wel moeilijk te beantwoorden omdat het nog vrij vers is en mijn plannen toch in de war zijn geschopt. Je wil ook niet op stel en sprong opeens een serieuze baan gaan zoeken. Ik heb besloten dat ik tot juli blijf oppassen, dan vakantiewerk ga zoeken en mijn rijbewijs wil halen. En ik probeer nu iedere dag te bloggen. Ergens na de zomer wil ik dan gaan solliciteren. Ik neem nu een beetje rust.

ACCEPTEER HET
Als blijkt dat je er niets meer aan kunt doen, probeer het te accepteren. Het is vervelend, maar het is niet anders. Op deze manier geeft het wat meer rust in plaats van woede of teleurstelling.

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik spreek nu uit eigen ervaring. Mij heeft dit in ieder geval erg geholpen. En vergeet niet: je bent goed zoals je bent en falen maakt jou geen minder goed of mooi persoon. 

tags: blogproof, blogproof.nl, falen, gefaald, studie, studie niet gehaald, stoppen met studie, positief denken, positiever denken, tips. 

You May Also Like

0 reacties