DE VOOR- EN NADELEN VAN KLEDING VERKOPEN VIA 4 VERSCHILLENDE WEGEN

by - 04 januari

Ik heb in mijn leven redelijk wat aankopen gedaan. Helaas horen daar ook miskopen bij. Ook is mijn stijl door de jaren heen wel veranderd, dus is het wel logisch dat ik niet alles meer even leuk vind. Vroeger dacht ik: hoe meer kleding, hoe beter. Ik kocht dan lekker veel bij Primark of in de sale bij H&M. Om het vervolgens maar één keer te dragen. Of nooit, dat kwam ook wel eens voor. Daar ben ik nu wel op terug gekomen. Ook droeg ik 'vroeger' meer kleuren, zoals mintgroen of koraal. Daar ben ik ook van afgestapt, dus dat mag allemaal weg.Inmiddels heb ik al veel van deze items kunnen verkopen en andere mensen blij kunnen maken met mijn oude kleding. Omdat ik via verschillende wegen mijn kleding heb verkocht, leek het mij leuk en nuttig om een overzichtje te maken met voor- en nadelen van deze manieren waar ik ervaring mee heb. Hup, daar gaan we!

IJHALLEN
Ongeveer 1,5 jaar geleden heb ik een kraampje gehuurd op de IJhallen. In totaal heb ik die dag ongeveer 100 euro verdient. Daar moet je je kraam en reiskosten natuurlijk nog wel van aftrekken. Ik had destijds een 4 meter hoekkraam, maar of je met een hoekkraam nou perse meer verkoopt, weet ik eigenlijk niet zo zeker.

Voordelen
- Er is ruimte voor onderhandelen. Dit werkt face to face natuurlijk sneller dan wanneer je dit via Marktplaats doet.
- Je kunt in één dag lekker veel verkopen.

Nadelen
- De kosten van een kraam moet je van je winst aftrekken.
- Items gaan daar voor erg weinig geld weg. Zo had ik mooie schoenen van echt leer, maar omdat men daar niet meer dan 4 euro voor wilde betalen, heb ik besloten ze toch maar zelf te houden.
- Je maakt een lange dag en moet waarschijnlijk zéér vroeg je bed uit. Ik kan me herinneren dat ik om half 7 in de trein vanaf Zwolle zat.
- Je moet goed opletten. Soms is het in één klap heel druk bij je kraam en dan moet je dus proberen alle mensen goed in de gaten te houden. Er schijnt regelmatig gejat te worden.

MARKTPLAATS
De meeste items verkoop ik toch wel via Marktplaats omdat dit over het algemeen toch wel 't beste werkt.

Voordelen
- Het is gratis. Alles wat je verdient, mag je zelf houden. Je hoeft hier geen kosten meer van af te trekken. Ik laat de kopers de verzendkosten altijd zelf betalen.
- Ik verkoop relatief veel via Marktplaats.

Nadelen
- Het kost soms veel tijd. Advertentie opstellen, mailen met eventuele kopers, eventueel aanfoto's maken, pakjes naar het postkantoor brengen et cetera. Soms krijg je ook nog vragen als "wat is de lengte van oksel tot oksel?". Soms gaan de zaken erg vlot, maar soms steek je er ook aardig wat tijd in en loopt het op niks uit.
- Op Marktplaats zitten soms irritante mensen. Voorbeeldje: je verkoopt een blazer voor 20 euro. Er zullen altijd mensen zijn die 4 euro gaan bieden. Erg irritant. Soms bieden ze ook tegen elkaar op, met bijvoorbeeld 5 cent. Ook erg vermoeiend.
- Ik heb wel eens gedonder gehad met een koper die niet tevreden was met het item. Dit liet ze duidelijk merken en wilde toen haar geld terug. Mensen kopen iets op basis van een foto en dat kan soms voor gedoe zorgen.

KLEDINGGROEPEN OP FACEBOOK
Hier heb ik iets minder ervaring mee, maar een tijdje heb ik ook geprobeerd om kleding te verkopen via een groep op Facebook. Dit ging specifiek om de stad Groningen en omstreken, dus dit is wel handig dat mensen de items bij je thuis kunnen ophalen.

Voordelen
- Mensen wonen in de buurt en willen de kledingstukken vaak bij je thuis ophalen.

Nadelen
- Je gebruikt geen zoekwoorden of iets dergelijks, waardoor het redelijk onoverzichtelijk wordt. Soms plaatsen zoveel mensen iets, waardoor jouw post al snel helemaal onderaan beland en dus moeilijker te vinden is.

KLEDING INBRENGEN BIJ APPEL & EI
Voor wie Appel & Ei niet kent: dit is een winkel waar je kleding kunt inbrengen en waar zij het voor je verkopen. Als een item verkocht wordt, krijg je 40% van de verkoopprijs. Ik heb dit nu twee keer gedaan en de eerste keer zo'n 25 euro verdient en de tweede keer 43. Bij de tweede keer waren al mijn items verkocht. Om je een idee te geven: voor een blazer krijg je bijvoorbeeld 6 euro, voor een blouse 3 (dit is wat er overblijft). Appel & Ei zit op dit moment in acht steden, waaronder in Zwolle.

Voordelen
- Je hebt er weinig werk aan. Je brengt het weg en zij doen de rest. De niet-verkochte kleding haal je na ongeveer 8 weken weer op. Je kunt kiezen of je dit doneert aan het goede doel of weer zelf mee naar huis neemt.
- Je kunt in één klap veel items verkopen. Dit gaat (als het goed is) een stuk sneller dan op Marktplaats.

Nadelen
- Ze zijn vrij streng met wat voor kleding ze innemen. Ze verkopen alleen mooie merken of kledingstukken die er als nieuw uitzien. Ik had een aantal items die nog nooit gedragen waren, maar toch vonden ze dat de items niet in goede staat verkeerden. Primark items nemen ze bijvoorbeeld ook niet in.
- Je houdt er niet mega veel aan over. Dit weet je natuurlijk van te voren, maar het is lucratiever om bijvoorbeeld via Marktplaats te verkopen.

Zo, dit waren de wegen om kleding te verkopen waar ik ervaring mee heb. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en anderen blij kunnen maken met jullie eventuele miskoopjes.

You May Also Like

0 reacties