MIJN TIPS VOOR BEGINNENDE BLOGGERS

by - 08 september

Bloggen is super hot en inmiddels lijkt het alsof bijna iedereen wel eigen plekje op het web heeft. Ik begrijp het ook wel, want bloggen is natuurlijk erg leuk. Toen ik in 2011 begon (met een andere blog), waren er wat minder blogs en toen heb ik veel dingen ook anders gedaan dan hoe ik ze nu doe. Soms geneer ik me een beetje als ik naar de artikelen van toen keek. Maar hé, we beginnen allemaal ergens. Van een aantal goedbedoelde tips is nog nooit iemand slechter geworden, dus ik deel graag een aantal tips met je.


ONTDEK WAAR JE PASSIE LIGT
Waar zou je graag over schrijven? Waar ben je goed in? Waar kun je nog niks over vinden op internet? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. Uiteraard hoef je niet één onderwerp te kiezen. Mijn hoofdonderwerp was destijds beauty, maar inmiddels schrijf ik over zoveel meer en is het meer een persoonlijke blog met lifestyle onderwerpen geworden. Schrijf waar jij gelukkig van wordt, dan komt de rest vanzelf.

NIET BLOGGEN VOOR GRATIS STUFF
Klinkt cliché, maar dit is echt waar. Ik blog inmiddels 5 jaar en de gratis spullen die ik heb ontvangen zijn denk ik op één hand te tellen. Als dit je drive is, ga je het niet volhouden. Ik blog omdat ik het leuk vind en die uitnodigingen van persevents, leuke samenwerkingen en gratis spullen zijn mooi meegenomen. Het moet alleen niet het doel zijn van je blog.

KIES EEN PAKKENDE NAAM
Heel belangrijk! Tegenwoordig is het in om je voornaam en tweede naam als blognaam te gebruiken, maar ik ben vooral voorstander van een pakkende en onderscheidende naam. Ik had mijn blognaam ook niet in één dag bedacht, dus denk er goed over na. De naam moet passen bij de inhoud van je blog en een beetje blijven hangen. Vermijd te lange namen, want dan loop je risico dat mensen de naam niet kunnen onthouden. Check gelijk even of er een domeinnaam beschikbaar is, want het zou zonde zijn als die leuke naam al bezet is.

INVESTEER IN GOED MATERIAAL
Denk hierbij aan een goede camera. Zelf vind ik mooie foto's een groot pluspunt en ik denk dat veel mensen het met me eens zijn. Heb je geen eigen camera? Vraag of je die van je ouders mag lenen of spaar zelf voor een exemplaar. Tegenwoordig heb je al 'n goede (basis) spiegelreflex voor 300 euro. Er zijn ook goedkopere digitale camera's die vast ook prima werken. Laat je voorlichten in een goede fotowinkel.

BOUW EEN MOOIE WEBSITE
Op internet zijn zoveel tutorials te vinden over hoe je zelf een mooie lay-out maakt. Ik werk zelf met Blogger en mijn site was in het begin ook behoorlijk lelijk, maar als je je verdiept in HTML-codes en dergelijke, dan merk je al vrij snel dat je kennis steeds breder wordt. De lay-out is toch wel het de eerste indruk van je blog, dus zorg dat het geheel er mooi, verzorgd en netjes uitziet.

KIES SAMENWERKINGEN ZORGVULDIG UIT
Ik kom wel eens op kleine blogs terecht waar ik dan zie dat er alleen op de homepage al drie advertorials op te vinden zijn. Die advertorials passen daarnaast totaal niet bij de onderwerpen van hun blog. Ik heb het niet over één algemene blog, maar iets wat ik vaker zie. Het is zonde als je tegen alle samenwerkingen waar je eigenlijk niet achterstaat, 'ja' zegt. Ik kies mijn samenwerkingspartners zorgvuldig uit en schrijf alleen over dingen die ik leuk vind en die bij mijn blog passen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je geloofwaardigheid als blogger achteruit gaat. Dat zou zonde zijn.

MAAK GEEN VIJANDEN
Wie weet kom je elkaar ooit tegen, dus zorg dat je tegen iedereen aardig blijft. Ga ook niet kopiëren, want dat wordt niet gewaardeerd. Je hoeft geen geforceerde hele aardige comments te plaatsen, maar post in ieder geval geen onnodig gemene dingen. Zeg dan niks, mocht je 't niks vinden (opbouwende kritiek is een ander verhaal).

ZET DOOR
In het begin heb je waarschijnlijk niet zoveel bezoekers. Dit heeft tijd nodig! Iedereen met een blog herkent dit en je hebt niet binnen één maand 1000 unieke bezoekers. Denk wel: iedere bezoeker is er één en dat is best iets waar je trots op mag zijn. Wat ik wil zeggen: zet door en haak niet af omdat maar vijf mensen je blog bezoeken. Dit komt allemaal vanzelf!

Heb jij nog een goede tip voor beginnende bloggers?

Beeld: Pinterest.

You May Also Like

0 reacties