DOORSTUDEREN NA HET HBO

by - 09 juni

In oktober behaalde ik mijn diploma van de opleiding Communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen en omdat ik zo mijn redenen had, besloot ik om door te studeren en te gaan voor een pre-master Communicatie- en Informatiewetenschappen. Een keuze waar ik nog steeds voor de volle honderd procent achtersta.


WAAROM? 
Goed, ik zei al dat ik een aantal redenen had waarom ik door ben gaan studeren en die zou ik dan ook even opsommen.

1. Ik was nog niet uitgeleerd
Ik heb dan wel een vierjarige opleiding gevolgd en daardoor onwijs veel kennis opgedaan, toch had ik het idee dat ik nog niet álles wist. Dat is natuurlijk logisch, maar ik wist niet echt of ik al klaar was gestoomd om te werken. Doorstuderen leek mij dus de beste optie.

2. Ik ben nog jong. Nu kan het nog
Ik ben 23 en nu kan ik nog wat makkelijker besluiten om door te studeren (ook met kijk op stufi). Als ik later werk, dan lijkt het mij een stuk lastiger om bijvoorbeeld na vijf jaar (naast mijn werk) nog een master te volgen. Dit is toch wel het juiste moment.

3. De combinatie van hbo en WO leek mij perfect
Op 't hbo doe je een flinke dosis praktijkervaring op. Zo'n stage pakt bijvoorbeeld niemand je meer af. Daarnaast heb ik ook cursussen InDesign, Photoshop en fotografie gevolg. Dat heb je op de universiteit toch veel minder of niet. Ik wil het later het liefst bij een website of tijdschrift werken en daar hoef je niet perse een universitaire opleiding voor te volgen, maar ik heb wel dingen geleerd die mijn kijk op teksten heeft veranderd (met dank aan het vak Tekstanalyse). Alle kennis die je opdoet, is wat mij betreft mooi meegenomen.

WELKE VAKKEN VOLG IK ONDER ANDERE?
Ze hebben het bij ons meer over cursussen, maar ik zou even een kleine greep uit de vakken doen. Het pre-masterprogramma bestaat uit onder andere uit: Taalkunde, Methodologie, Gespreks- en Tekstanalyse, Statistiek, Pragmatiek en Mediatheorie. Nu bestaan er verschillende soorten programma's, afhankelijk van welke master je gaat kiezen.

MIJN TIPS
Twijfel je nog? Dan heb je wellicht iets aan mijn ervaringen.

1. Bezoek voorlichtingen en open dagen
Ik heb brochures besteld, research gedaan en de nodige voorlichtingsdagen bezocht. Op deze manier kom je er achter of het iets voor jou is en waar je aan gaat beginnen. Oriënteren is erg belangrijk en helpt je verder.

2. Kijk naar opleidingen in verschillende steden
Ik ben nog bezig met de pre-master CIW, maar uiteindelijk ga ik voor de master Communicatiekunde. Per stad is de inhoud van de opleidingen weer anders en dit is dus goed om te weten. Aan de VU ligt de nadruk bijvoorbeeld op sociologie, terwijl wij ons meer bezighouden media- en gezondheidscommunicatie.

3. Probeer het gewoon
Het tempo ligt hoog en ik vind het pittig, maar ik probeer het wel. Dikke kans dat je moet wennen aan dingen als de Engelstalige literatuur, de zelfstandige leerstijl en het hoge tempo, maar uiteindelijk komt het wel goed. Zo niet, dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd.

Ik ben geen expert, maar ik deel mijn ervaringen. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust!

You May Also Like

0 reacties