GOEDKOOP & GEZOND: ZO DOE JE DAT

by - 09 maart

Voorheen (tot een maand geleden ongeveer) at ik alles wat los en vast zat. Bij m'n ouders kon ik ongemerkt snoepen en snaaien, maar ik woon op mezelf en dan doe ik dus zelf de boodschappen. Ik had vaak excuusjes waarom ik niet gezond at, want dat was vaak duurder (en in mijn ogen minder lekker) dan slecht eten. Toch ben ik daarop teruggekomen en deel ik mijn tips om goedkoop voor gezond te gaan.1. Smoothies maak je met diepvriesfruit
Dit vind ik vooral prettig omdat je het fruit lang kunt bewaren. Ik ga vrijwel ieder weekend naar mijn ouders, dus dan hoef ik me geen zorgen te maken om fruit wat kan bederven. Ik vind het ook erg lekker voor smoothies, omdat dit het drankje lekker koud maakt. Ook heb je best veel keuze, zo heb je o.a. mangostukjes, blauwe bessen, aardbeien en frambozen uit het vriesvak.

2. Ga naar de markt
Dit is een stuk goedkoper dan groenten en fruit uit de supermarkt. Ik ben vooral fan van de Galia meloen. Daar betaal je op de markt in Groningen 1 euro voor en bij Albert Heijn 2,50. Ik kocht eens één meloen, een kilo peren, een doosje aardbeien én kiwi's voor 4 euro. Wel blijft fruit van de markt vaak iets minder lang goed dan fruit uit de supermarkt.

3. Geen ongezonde dingen in huis halen
Klinkt erg simpel en voor de hand liggend, maar dit werkt bij mij echt. Als ik een zak M&M's koop, gaat-ie leeg. Als ik niks aan ongezonde dingen koop, kan ik het ook niet eten. Ik zorg wel dat ik voldoende eten in huis heb. Ik ben nu dol op druiven en stukjes verse ananas. En het leuke is; het is een stuk goedkoper dan een zak M&M's.

4. Geen boodschappen doen als je honger hebt
Hier maak ik me helaas nog wel eens schuldig aan en ik betrap me er dan op dat ik alles in m'n mandje gooi. Mijn ogen zijn dan groter dan m'n maag en als ik thuis ben vraag ik me dan ook vaak af waarom ik al die 'troep' heb gekocht. Omdat ik dan zoveel in huis heb, eet ik ook veel meer dan ik normaal zou doen, omdat ik het toch in huis heb. Naast het feit dat het ongezond is, is het doen van impulsaankopen ook nog eens duur.

5. Skip de kantine
Het is duur en in mijn geval koop ik er regelmatig iets waar ik eigenlijk helemaal niet blij van word. Ik neem niet altijd zelf lunch mee, waardoor ik in de kantine maar iets koop omdat ik trek heb. Een broodje roomkaas vind ik best lekker, maar daar betaal je dan 3 euro voor. De salades zijn nog duurder en vind ik niet lekker, dus het beste is gewoon om zelf boterhammetjes of fruit mee te nemen.

6. Soep maken van restjes groente
Restjes groente tover je gewoon om in een lekker soepje. Zonde om dat restje broccoli of die tomaten weg te gooien, want je kunt er vele kanten mee op. Het leuke is ook dat je van bijna iedere groente een lekker soepje kunt fabriceren.

You May Also Like

0 reacties