SOLLICITERENDE? DIT ZIJN DE DO'S & DONT'S OP SOCIAL MEDIA GEBIED

by - 15 maart

Hoe word je wél uitgenodigd op gesprek en wat zijn voor werkgevers de grootste afknappers op social media gebied? Als je werkzoekende bent, is het natuurlijk van groot belang dat het er online allemaal een beetje goed uitziet. Ik deel mijn eigen tips en ervaringen. Nu ben ik natuurlijk geen expert, maar ik heb tijdens mijn stage wel wat zaken gehoord én ik heb onder andere een loopbaandeskundige geïnterviewd.  Dus, laten we maar snel beginnen.DO'S
LinkedIn
Een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan op werkgebied: vroeg beginnen met LinkedIn (ik heb het aangemaakt toen ik in het eerste jaar van mijn studie zat). Tijdens mijn stage werd ik regelmatig toegevoegd door leuke mensen uit hetzelfde vakgebied. Super handig natuurlijk voor je netwerk. Ik ken veel mensen die geen LinkedIn-profiel hebben, maar het is echt mijn aanrader. Zorg dat je profiel up to date is en voorzie het profiel van een beknopte samenvatting.

De juiste foto is natuurlijk ook van groot belang. Sla de vakantiefoto's van Turkije waar je vrolijk met een cocktailtje in je hand op de foto staat (en waar je vriendlief van af hebt geknipt) even over en plaats een wat zakelijkere foto. LinkedIn is geen Facebook, dus het mag wat formeler. Het ligt er natuurlijk aan in welk vakgebied je werkzaam bent, maar volgens de loopbaandeskundige (die ik het hemd van het lijf vroeg) zijn neutrale foto's waarop je in sollicitatiekleding afgebeeld staat, uitermate geschikt. Een blouse met blazer is bijvoorbeeld perfect.

Google
Google jezelf regelmatig. Zo stuitte ik (shame on me) tijdens de zoektocht naar mezelf op een oud Netlog-profiel. Autsj... Wat ik daar aantrof was niet best. Ik kon me van het plaatsen destijds ook niet echt veel meer herinneren, maar laten we het erop houden dat zwart-wit foto's het toen helemaal waren en dat de breezertaal ook super cool was. Niet echt wat ik wilde uitdragen. Zo zie je maar dat alles altijd online bewaard blijft. Goed, toen ontstond probleem 2: ik had geen flauw benul wat mijn gebruikersnaam was, laat staan mijn wachtwoord. Help! Na tientallen pogingen had ik eindelijk het wachtwoord goed geraden en kon het profiel verwijderd worden. Fieuw. Mocht je het wachtwoord echt niet meer weten, dan kun je altijd contact opnemen met de website en ze verzoeken het profiel te verwijderen.

Instagram
Het ligt natuurlijk aan het vakgebied waarin je werkzaam bent, maar mocht je interesse hebben in werken bij een tijdschrift of iets dergelijks, dan doe je er goed aan om lekker actief te zijn op Instagram. Post foto's van dingen die jou inspireren en deel mooie kiekjes met de hele wereld. Zo ziet de potentiële werkgever wat jouw interesses én persoonlijke stijl zijn.

Online portfolio
Om te laten zien wat jij allemaal in je mars hebt, kun je met een online portfolio online knallen. Op mijn portfolio plaats ik de artikelen die ik voor CosmoGIRL! en tête-à-tête heb geschreven en laat ik wat foto's van foodstyling zien. Als je gaat solliciteren is het voor de werkgever in kwestie erg fijn om alvast een beeld te krijgen van wat je doet en wat je allemaal al wel niet kan. Zo'n portfolio is een hartstikke mooi visitekaartje.DONT'S
Twitter
Je kunt er donder op zeggen dat je online gescreend wordt, dus check ook even wat jij op jouw (wellicht non-actieve) Twitteraccount hebt staan. Tweets als: "Pff, gelukkig bijna vrij, want wat heb ik toch een $#@ baan" en "Mijn baas is de grootste lul ter wereld" doen het zoals je kunt begrijpen niet zo lekker. Deze Tweets verzin ik overigens niet zelf. Wellicht zeg ik dit ten overvloede, maar veel mensen maken deze fouten nog, dus ik wil het toch nog even benoemen. Als je wel zin hebt om te zeuren, gooi dan ee slotje op je account.

Facebook
Soms stuit ik tijdens het SOGgen op merkwaardige Facebookprofielen. Vraag me niet waarom, maar ik ben nogal een doorklikker. Dus zo kom ik nog eens ergens op 't wereld wijde web. Ik heb wel eens foto's gespot van iemand (ken deze persoon overigens niet persoonlijk) op een festivalletje waarbij de festivalgangers niet bepaald nuchter waren. De kaakjes stonden wat scheef, ze droegen een zonnebril (terwijl het behoorlijk donker was) en als kers op de taart werd de foto begeleid door de tekst: "hard gaan". Ehm, kan allemaal leuk en dol gezellig zijn, maar geniet dan van het moment en gooi zo'n foto niet online. Nou had ik deze foto's sowieso niet op Facebook gezet, maar mocht je dit nou echt per se willen delen, dan zet je het in ieder geval niet in een openbaar album. Nee, doe maar niet. Werkgevers doen er niet bepaald geheimzinnig over dat je online gescreend wordt, dus controleer even goed wat je er allemaal op hebt staan. Als ik het kan vinden, kunnen zij 't ook. Daar hoef je niet bepaald Sherlock Holmes voor te zijn.

Social media is altijd een beetje tricky, maar als je er op een juiste manier mee omgaat dan kan het jou juist helpen bij het vinden naar een baan.

You May Also Like

0 reacties