SNACK ATTACK: DONUT COOKIES

Zijn ze niet schattig, deze donut cookies? Mijn ouders zijn niet altijd even blij met m'n baksels aangezien het vaak nogal een bende met...

Zijn ze niet schattig, deze donut cookies? Mijn ouders zijn niet altijd even blij met m'n baksels aangezien het vaak nogal een bende met zich mee brengt en het soms toch ook een tikkie tegenvalt wat smaak betreft (was het geval bij m'n Gingerbread koekjes). Maarrr, deze koekjes zijn wel goedgekeurd. Door m'n hele family, dus dat zegt wat (ze zijn aardig streng ;). Dus, wegens het grote succes ben ik zo schappelijk om het recept met jullie te delen.


















Ingrediënten (voor de koekjes)
- 1 ei (gebruik alleen de eidooier, het eiwit gebruik je later voor de icing)
- 150 gram (room)boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 200 gram bloem
- Merg van één vanillestokje
- Hagelslag, vruchtenhagel of andere versiersels

Voor de icing
- 1 ei (gebruik alleen het eiwit)
- 1 tl citroensap
- 250 gram poedersuiker
- Eventueel kleurstof of cacaopoeder

Werkwijze
Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng vervolgens alle ingrediënten met een handmixer tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed de deegkruimels met je handen tot een deeg. Rol dit tot een bal en verpak in vershoudfolie en laat het 30 min. in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap. Ik heb de rondjes met een longdrinkglas uit het deeg 'gesneden'. Het gat heb ik er met een appelboor in gemaakt. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem ze van de bakplaat en laat afkoelen, bij voorkeur op een rooster.



Nu kun je het glazuur/de icing maken. Dit heb ik grotendeels op gevoel gedaan, maar het is belangrijk dat je eerst wat dikkere icing maakt zodat je de randjes kunt maken. Mix de poedersuiker, het eiwit en het citroensap in een RVS kom met een handmixer. Als het wat stijver/lobbig wordt, is het goed. Je hebt nu de dikke icing en later voeg je wat water toe waardoor het dunner wordt en je de randjes kunt vullen. Heb je het per ongeluk te doen gemaakt? Voeg dan wat poedersuiker toe. Voor de randjes heb je een spuitzakje nodig en het is belangrijk dat je dit randje goed hard laat worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De dunne icing kun je er met een lepeltje in gieten en vervolgens uitsmeren met een tandenstokertje. Je kunt hier ook alle luchtbubbeltjes mee verwijderen. Ik heb voor drie kleuren icing gekozen: lichtroze (heb wat rode kleurstof toegevoegd), witte basic icing én bruine choco icing (hier heb ik wat cacaopoeder aan toegevoegd). Als de icing nog niet hard is, kun je er wat hagelslag of andere versiersels overheen strooien. Ik heb gekozen voor hagelslag, vruchtenhagel en choco crispies. Die gekleurde hagelslagjes zijn ook uitermate geschikt voor donuts, maar dat hadden we helaas niet in huis.

De koekjes zien er super schattig uit en zijn ook nog eens erg smakelijk. Pas wel op, want ze zijn wel erg verslavend. Als je ze in een koektrommel bewaart, zijn ze ongeveer drie dagen lekker. Je kunt ze zo gek maken als je zelf wilt en ik heb er een paar ook alleen met icing versierd. Een beetje variatie is altijd leuk. Tot snel!

tags: blogproof, blogproof.nl, donut koekjes, koekjes in donutvorm, donut cookies recipe, recept.

You Might Also Like