NEGATIEVE GEDACHTEN OMTOVEREN NAAR POSITIEVE

by - 06 februari

Ik zou er maar niet om heen draaien: ik heb mijn tentamen helaas niet gehaald. De herkansing bleek iets lastigeren dan de eerste kans en het viel me tegen. Het was een meerkeuze tentamen en ik twijfelde enorm vaak tussen twee keuzemogelijkheden. Laat kiezen nou niet mijn sterkste kant zijn. Ik baalde natuurlijk flink, maar ik voel me er nu wel prima onder. Hoe dat komt?

Ieder nadeel heeft namelijk ook zo z'n voordelen. Omdat ik het tentamen niet heb gehaald, mag ik nog niet beginnen aan mijn scriptie. Dat houdt in dat dit pas over één jaar mag, als ik het tentamen dan wel haal natuurlijk. Maar dat komt denk ik wel goed. Wat mij wel een goed gevoel geeft, is dat ik de vakken nu over twee jaar ga verspreiden. Ik ga alle vakken volgen en alles proberen, maar mocht het niet lukken dan schuif ik ze door naar volgend jaar.

Omdat ik nu niet begin aan mijn scriptie, kan ik mijn volledige aandacht op mijn twee vakken richten. Laat een van die vakken nou net Statistiek zijn en ik heb zo'n vermoeden dat dat mij niet echt ligt. Ik ga alles goed bijhouden en wat ook wel fijn is: ik heb nu wat meer tijd voor mezelf over. Ik ben dit jaar best gestresst, dus ik kan wel wat rust gebruiken. Die gedachten geven mij ook weer rust, dus eigenlijk ben ik er nu best blij om. Of nouja, blij is niet het juiste woord. Ik heb geaccepteerd dat ik het tentamen niet heb gehaald en ik kan er toch niks meer aan veranderen.

Dus mijn wijze woorden zijn:
1. Accepteer dat je er nu niks meer aan kunt doen.
2. Probeer de positieve kant in te zien. Soms moeilijk, maar bijna altijd zitten er ook positieve kanten aan.
3. Laat het bezinken. Het is logisch dat je baalt dat je bijvoorbeeld geen voldoende hebt gehaald of het niet bent geworden bij die ene leuke werkgever of stage maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt. Dus laat het slechte nieuws even bezinken en dan wordt het over het algemeen vanzelf minder erg.
4. Doorgaan! Het leven kent nu eenmaal tegenslagen en hoe stoer is het als je je ondanks deze tegenslagen niet uit het veld laat slaan? Je mag er best even over inzitten, maar pak daarna de boel weer bij elkaar en ga er weer voor!
5: Wat is nou het ergste wat er kan gebeuren bij datgene? Loop je studievertraging op? Vervelend, maar niet het einde van de wereld.
6. Mocht je je rot om iets voelen, dan vind ik deze gedachte ook altijd erg rustgevend:

Toch best fijn om te weten dat we dus eigenlijk helemaal geen probleem hebben, niet waar? Ik probeer gewoon altijd positief te blijven denken en wanneer er geen positieve elementen te bespeuren zijn, probeer ik ze te zoeken. Soms is het even diep graven, maar ze zitten er vrijwel altijd wel in. Ik heb donderdag mijn laatste tentamen en ik ben nu al aan het bedenken wat ik daarna ga doen. Want ja, ik heb mijn vrijheid dan toch weer een beetje terug. Heb jij nog goede tips? Dan hoor ik ze natuurlijk erg graag.

tags: mindset, positieve gedachten, negatief denken, positiever denken, tips negatieve gedachten omzetten.

You May Also Like

0 reacties