VOOR JEZELF OPKOMEN EN NEE ZEGGEN

by - 28 januari

Soms kan het behoorlijk lastig zijn om voor jezelf op te komen en is er veel lef voor nodig. Toch helpt het je in sommige situaties enorm als je lekker doet wat jij wilt en soms wat weerstand te bieden. Vroeger durfde ik dat niet,maar inmiddels wel. Ik ben geen expert, maar ik deel graag mijn ervaringen.
Veel mensen hebben moeite met nee zeggen. Uit angst, onzekerheid of schuldgevoel. En wat is het gevolg? Je komt in de knoop met jezelf, bent opgezadeld met iets wat je helemaal niet wilt en je houdt uiteindelijk ook de ander voor de gek omdat je niet oprecht bent in je bedoelingen. Het kán anders. Ik kan je vertellen: wat een verademing is dat.

1. Vroeger wilde ik het iedereen naar zijn of haar zin maken en was 'ja' zeggen natuurlijk erg makkelijk. Later kreeg ik daar soms spijt van omdat ik dan iets deed waar ik helemaal geen zin in had of eigenlijk niet echt achterstond. Dan lag ik daar vervolgens weer wakker om en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus ga voor goede nachtrust en zeg zo nu en dan gewoon eens nee. Zolang je iets op een beleefde en vriendelijke manier zegt, is er niks aan het handje. Mijn oma zei altijd: "het is de toon die de muziek maakt", dus de manier waarop je iets zegt.

2. Als ik nu terugdenk aan die tijd, denk ik: waarom moest ik me altijd aanpassen? Jij telt toch net zo goed mee, dus waarom zou jij je meer moeten aanpassen dan iemand anders? Soms brengen mensen het op zo'n manier dat je bijna geen nee durft te zeggen, maar uiteindelijk heb je alleen jezelf hiermee. Ik geef een voorbeeld: mijn stagebedrijf vroeg of ik ook in augustus wilde blijven en dat betekende dat ik geen zomervakantie zou hebben. The horror. Uiteindelijk werd er zo op mijn gevoel gespeeld (althans, zo voelde ik dat) en werd er bijvoorbeeld gezegd dat er niemand anders was om mijn taak te vervullen. Je gaat je dan al snel schuldig voelen, maar het is belangrijk om te zeggen wat jij voelt. Als men hierdoor boos wordt, jammer dan. Jij bent niet voor alles verantwoordelijk (het ligt natuurlijk wel aan de situatie zoals je begrijpt). Je bent niet altijd iemand iets verplicht.3. Bedenk je: als er niemand anders zou zijn, wat zou ik dan kiezen? Het is goed om rekening te houden met mensen, maar ik ben zo iemand die zichzelf wegcijfert en daar uiteindelijk zelf een prijs voor moet betalen.

4. Zeg vanaf het begin dat je iets niet wilt. Het is lastig om na een tijdje te zeggen: "Hee, weet je nog waar we 't laatst over hadden? Ik heb me toch bedacht en wil het toch anders doen". Dan loop je namelijk wel het risico dat het in verkeerde aarde valt.

5. Een aantal vriendinnen weten dat ik moeite had met nee zeggen, waardoor zij het idee kregen dat zij altijd hun zin konden krijgen. Nou, dat gaat nu niet meer gebeuren. Ik heb mijn mond leren opentrekken en ik merk dat het gewaardeerd wordt. Jij hebt ook een stem! Vroeger vond ik discussies zo negatief en behield ik liever de vrede, maar een discussie kan ook erg positief werken. Trek je mond open en laat weten hoe jij ergens over denkt. Het is echt niet dat ze jou minder leuk vinden als je je in een goede discussie mengt. In tegendeel.

6. Weet je niet waar je moet beginnen? Zet het op papier. Zo heb je helder wat je dwars zit en/of wat je wilt bereiken. Zo zie je zaken niet over het hoofd en kun je er even over nadenken.

Nee zeggen is soms moeilijk, maar het brengt je zoveel verder. Houd rekening met anderen, maar denk ook aan jezelf.

You May Also Like

0 reacties