Clownseczeem: wat doe je eraan?

by - 06 februari

Helaas zijn mijn kin en de huid rond mijn mond op dit moment allesbehalve glad en flawless. Ik heb namelijk last van dermatitis perioralis, ook wel clownseczeem genoemd. Dit zijn ontstekingen rond de mond. Je hebt dan last van veel bultjes die op kleine pukkeltjes lijken. Ook kun je schilfertjes hebben. Ik heb niet zo'n erge vorm, maar sommigen hebben hun hele kin en bovenlip vol met bultjes. Klinkt wat viezig, maar dat valt wel mee. Het is vooral erg rood. Ik ben natuurlijk geen expert maar ik wil jullie mijn ervaringen vertellen.En nu moet ik natuurlijk (figuurlijk) met de billen bloot. Dus hierbij mijn foto, waar ik het trouwens nog wat minder heftig vind dan in real life. Waarschijnlijk zie ik het ook 10x uitvergroot en valt het anderen niet zo heel erg op. Zoals ik al zei, het kan veel erger maar ik vind het zelf wel lelijk. Het lijken net veel puistjes en dat is natuurlijk niet erg charmant. Clownseczeem doet overigens geen pijn. 

Hoe ontstaat het?
Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Deze crèmes en zalven worden vaak voorgeschreven voor bijvoorbeeld eczeem. Hoe sterker het hormoon (het corticosteroïd) werkt, des te groter de kans op het ontstaan van dermatitis perioralis, maar soms kan ook het zwakst werkzame hormoon (hydrocortisonacetaat) de oorzaak zijn. Het corticosteroïd veroorzaakt de aandoening, maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening zal verergeren. Dat is dan ook de reden waarom mensen die hier last van hebben het geneesmiddel blijven gebruiken (bron: Huidconsult). 

Hoe ik het heb gekregen weet ik eigenlijk niet. Het kwam zo ineens. Ik moet wel zeggen dat ik het wel vaker heb gehad. Het komt en gaat. Ik heb dit niet altijd. 

Wat doe je eraan?
Ik voorzie mijn huid graag van een laagje foundation, maar je snapt dat dat voor het herstel niet erg goed is. Ik draag nu dus geen foundation of poeder totdat het weg is. Crèmes gebruik ik ook niet op mijn plekjes. Reinigen doe ik enkel met water. De huid lijkt wat droog, maar het gebruik van vette crèmes of olie houden de bultjes in stand. Ik heb een bezoekje gebracht aan de dokter en kreeg Clindamycine lotion mee. Deze lotion wordt ook voorgeschreven aan mensen met acné. Clindamycine breng je één keer per dag aan op de plekjes en laat de pukkeltjes verdwijnen en remt ook de groei van bacteriën. Het duurt een paar dagen (ongeveer 5 is mijn ervaring) voordat je verschil ziet. Binnen een maand moet het weg zijn. Als je er niets aan doet, kan het zo zijn dat het niet vanzelf verdwijnt. Ik raad dus altijd aan om naar de dokter te gaan.

Mijn advies
- Ga naar de dokter
- Gebruik geen crèmes of bijvoorbeeld tonic. Het is belangrijk om de huid met rust te laten.
- Gebruik geen make-up. Het liefst verbloem ik de bultjes, maar dit zit het herstel in de weg.
- Heb geduld

Wat ik ermee wil zeggen: heb je ook last van bultjes en schilfertjes die niet vanzelf weggaan? Stap naar de dokter en laat je behandelen. Dan is het vrij snel weg. Mochten jullie hier zelf ervaring mee hebben, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag.

tags: wat te doen aan clownseczeem, rode bultjes, uitslag, kin, plekjes, allergische reactie huid.

You May Also Like

0 reacties